• Варна
  6°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 5m/s NE
  250 души страдат от муковисцидоза у нас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  sv.marina, св. марина, bolnica

  Над 48 000 души в Европа са диагностицирани с муковисцидоза – най-разпространената рядка болест сред бялата раса. У нас те са 250, съобщи доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница „Света Марина”, където беше открит експертен център по муковисцидоза. Той ще обслужва около 60 болни от Североизточна България, предаде Радио Варна. Това е вторият у нас подобен център. Първият работи от 4 години в София и обслужва 100 пациенти.

  В центъра в болница “Св. Марина” родените с тежката генетична болест ще идват на преглед на всеки три месеца и според състоянието си ще получават консулт с различни специалисти. В това число по хранене и физиотерапия.

  Доц. Георгиева каза, че с въвеждането на неонаталния скрининг се очаква регистрираните случаи  да се удвоят, защото болестта се диагностицира още при раждането.

  Стана ясно, че с навлизането на генната терапия възрастта, до която ще могат да доживеят пациентите с муковисцидоза към 2040 година се очаква да се равнява на средната възраст на човешката популация – около 70 години. Сега най-възрастните с тази диагноза са на не повече от 40 години.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg