• Варна
  2°
  ясно небе
  Влажност: 51%
  Вятър: 3m/s NW
  Честит имен ден на Марин, Марина и Маринела
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  768x432

  Света Марина се приема като покровителка и на брака

  На третия ден на юлските Горещници – 17 юли, християнската църква почита паметта на Света Марина.

  Света Марина е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. От малка тя е възпитавана от баща си в идолопоклонничество, но решила да приеме християнството и да се покръсти.

  Пръв неин гонител станал самият ѝ баща. Когато Марина е на 16 години, управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

  Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

  За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

  Света Марина се приема като покровителка и на брака.

  Имен ден празнуват Марин, Марина, Маринела.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *