• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 8m/s WNW
  Сделката за новите изтребители F-16 влиза в пленарната зала
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  F73B3284-ED9A-4942-81CB-BA098BE0AEFB

  Народното събрание ще обсъди днес ратификацията на договорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 и актуализация на държавния бюджет за настоящата година, за да бъде реализирана сделката.

  На извънредно заседание в понеделник правителството одобри четирите договора по сделката със САЩ и реши да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева на Министерство на отбраната за закупуването на 8 изтребителя F16 блок 70. От проекторешението за актуализация на бюджет 2019 година става ясно, че заради сделката с изтребителите се забавя закупуването на бронирани машини за Сухопътните войски и кораби за Военноморските сили.

  Сумата за изтребителите ще се плати наведнъж, а самолетите ще бъдат доставени поетапно през втората половина на 2023 и през 2024 година. С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетният дефицит за тази година четири пъти – до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2,228 млрд. лева.

  Заради сделката правителството ще емитира нови 500 милиона лева вътрешен дълг.

  Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че лично той е настоял да платим накуп цената по сделката, за да не оставя задължения на следващи правителства. През май непосредствено преди началото на преговорите с американската страна военният министър Красимир Каракачанов заяви, че България ще настоява за разсрочено плащане на самолетите.

  В сряда тази седмица с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Комисията по отбраната подкрепи законопроекта за ратифицирането на договорите за придобиване на самолети F 16 и актуализация на бюджета.

  БСП и Воля гласуваха против. По време на заседанието стана ясно, че САЩ могат да прекратят договора и доставката на изтребителите, независимо че България ще ги плати накуп преди те да бъдат произведени. Прекратяване на договора от американска страна е възможно в два случая, ако има обстоятелства, които противоречат на интересите и сигурността на САЩ, както и ако България не е готова с инфраструктурата, необходима за използването на изтребителите, обясни военният министър Красимир Каракачанов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *