• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s NNE
  Водата в четири села във Варненско е негодна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вода

  Водата в четири села във Варненска област – Садово в община Аврен, Доброглед в община Аксаково, Изворско в община Аксаково и в Дюлино в община Бяла не отговаря на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели. Това показва мониторинг, извършен от Регионалната здравна инспекция във Варна в периода от 1 до 15 юли 2019 г.

  Водата в Садово, Изворско и Доброглед е с отклонения по показател „Нитрати“, като в Доброглед е констатирано и отклонение по показател „калций“. Такова е установено и във водата в село Дюлино.
  Отклонения в показателите за водата бяха установени в три от селата – Садово, Доброглед и Изворско и през втората половина на месец юни 2019 г.

  При анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път, уточняват от РЗИ-Варна.

  От инспекцията препоръчват питейната вода в селата да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: . Изготвени са писма до кметовете на посочените общини, които следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *