• Varna
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 5m/s NNE
  Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Dnes.bg
  Снимка: Dnes.bg

  Лидерът на “Воля” Веселин Марешки покани американския президент Доналд Тръмп в България заради току-що одобрената от парламента сделка за купуването на новите изтребители F-16 от САЩ. В писмо до Белия дом той разказва за бедността и лошите условия в България и го кани да дойде у нас, за да чуе гласа на хората. Марешки предлага на Тръмп и САЩ да предоставят безвъзмездно на България военната техника, пише dnes.bg.

  “Президентът Тръмп гледа да си продаде стоката, но има факти, които трябва да знае. В тази връзка ще изпратя отворено писмо с въпроси защо най-богатата държава обрича на мизерия най-бедната държава в ЕС. Каня го да посети България и да чуе мнението на българския народ. Надявам се, че това писмо ще привлече вниманието на страните членки на ЕС”, каза по времето на брифинг в парламента лидерът на “Воля”.

  В писмото Марешки изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети, в огромния разход, непосилен за българската държава в момента. В обръщението си към американския президент той подробно описва лошите условия в България и демографската катастрофа у нас.

  “Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Раждаемостта драстично спадна – младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения.

  Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи”, пише в писмото, което Марешки прочете пред журналисти.

  Марешки цитира и проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.

  “Защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?, пита още лидерът на “Воля”.

  В заключение Марешки изтъкна, че сделката за изтребителите обрича на бедност още едно поколение и ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред. “Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, завърши той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *