• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s SSE
  Средата около нас влияе върху депресията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Изследователи от шотландския университет в Единбърг и в Женева съветват възрастните хора да не живеят в определени райони. Изданието Prevenitive Medicine публикува резултатите от анализа им на данните за над 10 000 души на възраст от 50 до 95 години, които живеят в 13 европейски страни. Всеки две години участниците в изследването разказвали къде живеят в момента, къде са живеели в детството си, имат ли признаци на депресия и други моменти от живота им, предаде БНР.

  Оказало се, че независимо от държавата животът в неблагоприятна околна среда (замърсен въздух, липсата на социална инфраструктура) засилва опасността от депресия при възрастните хора с 36 процента. Това може да се обясни с хроничния стрес и повишеното ниво на възпаления в организма като следствие на замърсения въздух. Като цяло всички тези фактори се отразяват негативно върху състоянието на главния мозък.

  Докато животът в тихо, спокойно място с добре развита инфраструктура, достъпен обществен транспорт и магазини, с чист въздух и сред зеленина намалява риска от депресия при възрастните хора с 22 на сто.

  От гледна точка на развитието на депресията важни са условията, в които човек е живял в детството си. Хората, израснали в благоприятни условия, са особено податливи на депресивни състояние, ако на стари години живеят в неблагоприятна среда.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg