Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Етнографският музей чества 45 години от създаването си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Уикипедия
Снимка: Уикипедия

45 години от откриването на експозицията на Етнографски музей – Варна се навършват на 27 юли 2019 г. Началото му е сложено още в края на ХIX в., когато във Варна се създава дружинка за събиране на археологически и етнографски старини и природни материали. В годишните отчети на Варненското археологическо дружество и в инвентарните книги на Варненския окръжен музей през първата половина на ХХ в.  са вписани, много етнографски експонати, откупени или подарени от варненски граждани: пръстени и медни съдове, накити, селскостопански инвентар, занаятчийски инструменти, носии, тъкани.

През 1963 г. за уредник в отдел „Етнография” при Окръжен исторически музей – Варна е назначена Мария Николова. С голяма всеотдайност тя се посвещава на събирането на етнографски материали и на откриването на Етнографски музей в самостоятелна сграда. Експозицията се разполага в една от най-представителните къщи от средата на ХIХ в. и представя бита и културата  на населението във Варненския регион от ХIХ и началото на ХХ в..

45-та годишнина на Етнографския музей ще бъде отбелязана на 25 юли /четвъртък/ 2019 г. от  17 часа в  музея с:

  • Изложба – „Дарители и дарения” . Ще бъдат показани колективни и индивидуални дарения, както и първото дарение /престилки и възглавници/ от 1924 г., на Добруджанската организация.
  • Ревю на традиционни народни костюми от края на ХIХ и началото на ХХ в., притежание на частни колекционери, с участието на ученици от СУ за ХНИ „К. Преславски”.
  • Фолклорна програма на ФА „Гергана”  – Варна.

 Изложбата може да бъде разгледана до края на 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *