• Варна
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 2m/s WNW
  НАП може да плати глоба до 20 млн. лева заради атаката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пари

  До 20 млн. лв. може да достигне глобата на НАП заради изтичането на 3% от базата данни на приходната агенция. “Тепърва ще се определи размерът. Глобата ще е от бюджета на НАП”, обясни пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

  Според него очевидно е, че от НАП има голямо изтичане на данни, а това води след себе си санкция.
  Относно обезщетенията, които могат да получат гражданите и фирмите, чиито данни са изтекли, той уточни, че комисията не е компетентна да се изказва по такива жалби. Засегнатите трябва да заведат дела и да докажат в съда наличието на материални и нематериални щети.

  Експерти от Комисията за защита на личните данни влязоха вчера на проверка в НАП, тя ще продължи един месец. Междувременно имаше опит за хакерска атака срещу самата комисия и то чрез Wi-Fi мрежата на институцията.

  “Трябвало е да бъдат буквално на паркинга на комисията. Има видеокамери, те ще бъдат прегледани”, каза Караджов. Започвам да мисля, че това не е единична атака, а целенасочена атака срещу работата на институции, коментира още шефът на Комисията за защита на личните данни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *