• Варна
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s ESE
  Можем да оспорим сделката за F-16 само пред арменския поп
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  БСП отново оспори сделката за F-16. Социалистът Румен Гечев е притеснен за финансите около сделката за изтребителя. По време на дебатите за ветото на държавния глава той посочи, че сделката се осъществява по правото на САЩ. Социалистът не е доволен, че в договора е записано, че САЩ едностранно може да прекрати договора, както и че щатите са освободени от неустойки при неизпълнение на договора. Цената е твърде висока, смята Гечев, предаде news.bg.

  С 34 милиона лева е по-скъп нашия самолет при това неокомплектован в сравнение с пълния комплект за същия самолет, доставен за Словакия. За всички осем самолета, нашата сделка е с над 500 милиона лева по-скъпа, отколкото за Словакия. Сделката за същия самолет е по-скъпа и в сравнение с аналогична сделка за Бахрейн, стана ясно още от думите му.

  Гечев очаква благодарност от САЩ заради това, че сме им предоставили безвъзмездно четири военни бази за ползване. Икономически неизгодно е плащането накуп, по мнението на червения депутат. Той е притеснен и за модернизацията на сухопътните войски и ВМС. Цената не е окончателна, каза още Гечев. В договора ясно се посочвало, че цената е прогнозна. С 230 милиона може да скочи цената.

  Освен това в договора било посочено, че трябва да платим начален депозит. Той е на същата стойност като прогнозната цена в договора. Ако възникнат разногласия не можем да се оплачем никъде, критикува Гечев. Не е отбелязан само арменският поп, посочи той. На него можело да се ожалим, ако не сме доволни от сделката.

  Гаранциите ще отлетят като щъркелите на есен, изтъкна още социалистът. В сделката нямало никакви гаранции – при покупката на една кафеварка имало повече. Отказваме се от национален суверенитет и не можем да гъкнем, разкри той още подробности от договора. Под такава клауза се е подписал икономическият министър. Началник на отдалече е подписал договора с българския вицепремиер, възмутен е Гечев.

  Договорът е напълно стандартен, каза герберът Христо Гаджев. 179 страни са се съгласили на тези условия, подчерта той. Съпартиецът му Валентин Радев настоя да се видят подробностите. Казахте половината от истината, смята герберът. Почти от всяка европейска държава сме купили нещо за отбраната.

  Инвестираме в рисков проект, не се даде Румен Гечев. Не сключвайте унизителни договори на безусловна капитулация, настоя червеният депутат. Няма силна армия, няма просперираща България, смята патриотът Милен Михов. Ако се приеме ветото спира модернизацията на авиацията за 10 години, атакува и Тома Биков от ГЕРБ.

  Генерал Симеон Симеонов от ДПС каза, че със закупуването на изтребителите ставаме генератор на сигурност, а не само консуматор. Председателят на комисията по отбрана генерал Константин Попов похвали иронично президента за хода му с несъстоятелните мотиви срещу сделката. Трябва да предложиш нещо добро, настоя Попов. Други държави давали уклончиви отговори за поддръжката, по думите му. Дайте да намерим разумните варианти, призова той опозицията и допълни, че има още време.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg