Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Астронавтите от МКС: Виждаме как ледниците се топят
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Twitter
Снимка: Twitter

На 20 юли италианският астронавт Лука Пармитано от Европейската космическа агенция заедно с Андрю Морган от НАСА и Александър Скворцов от Роскосмос се отправиха към Международната космическа станция, където ще прекарат следващите 200 дни. Това е втората мисия на 42-годишния Пармитано до МКС, а вчера той проведе първото си интервю директно от космоса, предаде vesti.bg.

Темите на разговора се простряха от това кое е най-трудното нещо, с което трябва да свикнеш в условия на почти нулева гравитация, до глобалното затопляне и неговите последствия за човечеството. Последната мисия на Лука е през 2013 г., а сега – 6 години по-късно, той споделя, че разликата е видима.

„През последните няколко години гледах как ледовете се топят, а пустините се разрастват. Надявам се, че думите ни могат да накарат хората да осъзнаят, че глобалното затопляне е нашият най-голям враг”, казва Лука. От септември Пармитано ще поеме длъжността на командир на МКС, позиция, която никога не е била заемана от италиански астронавт.

„Първата ми цел е сигурността на екипажа”, споделя той. Лука е истинска звезда в социалните мрежи. В Туитър той има 582 000 последователи, които всеки ден се потапят в атмосферата на МКС, благодарение на снимките, които той споделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *