• Варна
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s N
  Учени създадоха функционални части на сърце от колаген
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Aмерикански учени са успели да създадат функционални части на сърце от колаген с помощта на триизмерен принтер. Пробивът може един ден да позволи да се създадат цели органи, увериха учените. Технологията успява да възпроизведе сложни биологични структури в човешкия организъм.

  “Доказахме, че е възможно на базата на колаген да се създаде с триизмерен принтер сърдечна клапа, която функционира”, заяви един от авторите на изследването Адам Файнбърг от университета Карнеги Мелън. Предишните опити за принтиране на тези части от сърцето, известни като извънклетъчни матрици, не бяха успешни.

  Колагенът е идеален за целта материал, защото се съдържа във всички тъкани на човешкия организъм. Първите опити за принтиране довели до прототип с желеобразна форма, но специалистите от Карнеги Мелън успели да го втвърдят посредством бързи промени на pH.

  “Това е първа версия на сърдечна клапа, така че създаваното от нас в бъдеще ще става все по-добро”, отбеляза Файнбърг. През месец април учени от университета в Тел Авив представиха прототип на човешко сърце с кръвоносни съдове, което е създадено с триизмерен принтер въз основа на човешки тъкани, но не може да изпомпва кръв, предаде БТА.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg