• Varna
  6°
  ясно небе
  Влажност: 45%
  Вятър: 2m/s SE
  Започва ХХ Международно биенале на графиката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  68593642_642591276228098_8249502809670549504_n

  ХХ издание на Международно биенале на графиката ще бъде открито на 13-ти август от 18.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Един от най-влиятелните форуми за съвременно графично изкуство в света ще представи 446 селектирани творби на автори от 57 държави.

  Биеналето се организира от Община Варна, Министерството на културата и Съюзът на българските художници, а домакин на експозицията е Галерията за графично изкуство – Варна. По традиция юбилейното издание ще се проведе под патронажа на кмета на град Варна. Творбите ще бъдат на вниманието на публиката до края на септември.

  Общо 708 творби на автори от Италия, Русия, САЩ, България, Турция, Аржентина, Япония, Китай, Монголия, Южна Африка, Нова Зеландия, Перу, Тайланд, Пуерто Рико, Непал и др се включиха за участие. От тях жури избра за участие 446 творби на 327 автори. Те се състезават за Голямата награда “Гранд при – Варна“, Награда на журито и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство. В експозицията участва и фотоизложбата „Кадри от журито“ на фотографа-художник Саркис Саркисян – СЕРДЖО, отразяващи периода от 1980 до сега. Победителите ще бъдат определени от международно жури в състав: председател проф. д-р Аксиния Джурова – изкуствовед (България) и членове – проф.д-р Филип Маурер – изкуствовед (Австрия), проф. Стоимен Стоилов (България), Владо Гьоревски – директор на Международното триенале на графиката – Битоля (Северна Македония), Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна.

  Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от първите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна. Същата година се провежда първото издание като национална изложба. От 1981 г. става Международно биенале на графиката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *