• Varna
  6°
  ясно небе
  Влажност: 45%
  Вятър: 2m/s SE
  Военноморският музей с вход свободен за празника на ВМС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  военноморски музей

  Хронологията на подводните проучвания по българския бряг с важните открития и участници през годините проследява изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, открита във Военноморския музей днес. Показаните експонати, събирани в продължение на изминалите шест десетилетия, са част от фондовете на Военноморския музей, Регионалният исторически музей – Варна, и историческите музеи в Каварна и Приморско.

  „Началото е преди 60 години отново през август. Тогава се „ражда“ не само подводната археология като наука, но се „ражда“ и водолазното дело в България. Дължим дълбок поклон на първопроходците в България, част от които и днес са тук с нас“, каза при откриване на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и подчерта, че благодарение на дългогодишното добро сътрудничество с Военноморските сили в музея са постъпили някои от най-ценните находки от морското дъно. Надежда за нови открития изразиха и представители на другите музеи, участници в изложбата.

  Изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, може да бъде видяна във Военноморския музей до 31 октомври. На 11 август, когато музеят ще работи с вход свободен по повод юбилея на Военноморските сили, тя може да бъде разгледана безплатно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *