• Varna
  8°
  разкъсана облачност
  Влажност: 76%
  Имаме прекрасна година в туризма, кризата е здравословна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: kmeta.bg
  Снимка: kmeta.bg

  Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август, има по-малко туристи, по-добро обслужване – т.е. в момента създаваме доволни клиенти. Това е здравословна криза и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието. Това заяви пред БНТ Румен Драганов, председател на института за анализи и оценки в туризма.

  По думите му, мерките които институтът за анализи и оценки в туризма е предприел, е създаването на магистърска програма “Информационни процеси при администриране на туристическия сектор”, защото, по думите на Драганов – имаме голям проблем с прочита на това, което се случва в момента.

  “Вярно е, че на Черноморието в различни места имаме по-голям спад, отколкото изцяло за страната. Това е, защото имахме три много успешни сезона, с двуцифрено число ръст, блъсканица на туристи, никакво обслужване, създаване на недоволни туристи”, обяснява тезата си експертът.

  Според данните спадът се равнява на 15% или 18% по-малко. Само в бургаска област за юли има 55 000 по-малко туристи, във Варна – 43 000 по-малко. “Това са хора, които са били тук, видели са хотелите и не са дошли. Създали сме недоволни туристи”, призна все пак Драганов. Той уточни, че при професионално работещите хотели, които работят с чужди туроперотири, заетостта в момента се движи около 105-108 процента.

  Според него една добра мярка ще бъде, ако малките хотели се групират. Тепърва у нас се очаквало да се слеят хотелчетата и да се окрупни тази част на мениджмънта. “И това е прекрасното в тази година, че ще се появят предприемачи, които мислят интензивно и ще създадат продукт, който ще е конкурентоспособен”, каза Драганов. По думите му имаме пет хотела, открити тази година, които са блестящи и България отговаря изцяло на световните изисквания.

  Румен Драганов смята още, че кризата в момента в туризма е здравословна и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието, защото сега създадохме доволни, ухажвани туристи. “Хубаво е, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес”, убеден е председателят на института за анализи и оценки в туризма.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *