Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Русия ограничава доставките на свинско месо от България и Словакия
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: iStock
Източник: iStock

Русия ограничи доставките на живи свине и свинско месо от България и Словакия зараду адриканската чума по свинете, предаде “ТАСС”, цитирана от news.bg. “Във връзка с влошаването на епизоотичната ситуация при африканската чума по свинете в Словакия и България от 9 август се поставят временни ограничения за доставката в Руската федерация от цяла Словакия и България на живи свине, продукти на клане на свине, свинско и свинско месо”, – отбелязва се в съобщението.

Ограниченията за доставка не се прилагат за определени продукти, които са обработени по технология, която гарантира унищожаването на вируса. Въведени са също така временни ограничения на транзита на свине през територията на Русия от цяла България и Словакия. Припомняме, че по-рано днес първи случай  на чумата по свинете е регистриран в Благоевградско.

На 13 август от БАБХ съобщиха за нови случаи на африканска чума в 4 населени места.  Преди дни стана ясно, че в Сърбия извършват проверки по съмнение за четири огнища на африканска чума по свинете. На 30 юли чумата по свинете слезе в Южна България.  Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние – Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки. Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете. На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *