• Варна
  7°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 1m/s SE
  Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41% от българите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация “Галъп интернешънъл”, данните от което са обобщени специално за БНТ. Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души, предаде dnes.bg.

  Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света. За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

  41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията “ще бъде същият”, а 7% казват “по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на “по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

  Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо – цели 41%. 17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

  Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

  Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg