Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Няма опасна радиация по Северното Черноморие
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

Няма повишение на радиационния гама фон по Северното Черноморие. Това установи проверка на мобилна лаборатория от АЕЦ-Козлодуй.

Замерването е било направено днес във всяко населено място по Северното Черноморие от Шабла до Варна, заради медийни публикации и по молба на кмета на Варна, със съдействието на премиера, обясни градоуправникът на морската столица Иван Портних.

„Няма никакво завишаване на радиационния фон. Някой се опитва да създава изкуствено напрежие и притеснение у хората. Няма никакви основания за такова”, увери варненският кмет.

„Радиационният гама фон по Северното Черноморие е напълно нормален – между 0,5 и 0,15 микросиверта на час, което е характерно за естествения фон в страната. Абсолютно няма завишения или някаква аномалия”, обясни Александър Рупчански, специалист измерване на радиоактивност към АЕЦ-Козлодуй.

Във Варна замерването е било на две места – на входа на града и пред сградата на Общината, разкри специалистът от АЕЦ-Козлодуй. „Статусът на радиационния гама фон в страната е напълно нормален. Никъде няма отклонения в радиационната обстановка”, отбеляза още Александър Рупчански.

1 коментар

  1. Хеми Варналиус

    “ВХОДА НА ГРАДА” – !?! – “ОБЩИНАТА”!?! – МНОГО ОБЩО КАЗАНО.
    ВАРНА-ГРАД – НЕ Е – НИТО С ЕДИН ВХОД – НИТО С ЕДНО КМЕТСТВО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *