• Варна
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 6m/s SW
  След 50 години – мъж намери съветско писмо в бутилка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Facebook
  Снимка: Facebook

  Когато Тайлър Иваноф отива да търси дърва за огрев на 30 километра от дома си в Шишмареф, малък град на малък остров в Аляска, не очаква да намери нищо повече. Особено 50-годишно перфектно запазено писмо в бутилка от вино. “Най-искрени почитания! От кораба “Сулак“ на руската далекоизточна флота“.

  Докато събирал дърва, в краката на Иваноф попаднала бутилка с коркова тапа. Той я взел и се опитал да я отвори, но авторът на писмото се погрижил то да оцелее след препядствията на времето и безпощадната вода. Иваноф полага доста усилия за да отвори бутилката, дори използва и зъби, пише dnes.bg.

  Писмото вътре е напълно сухо, дори има дъх на вино. Тъй като Иваноф не разбира руски, той публикува снимка във Facebook, молейки някой да преведе написаното. Но освен, че получава помощ да разбере написаното в писмото, той предизвиква интереса на стотици хора и руските медии.

  “Поздравявам този, който открие тази бутилка и го моля да отговори на адрес: Владивосток – “Сулак“ за целия екипаж. Пожелаваме Ви здраве и дълголетие и попътен вятър. 20 юни 1969 г.“ Писмото било заигравка от капитана на кораб от съветския флот, който просто пожелавал здраве на човека, който ще намери съобщението му и го приканвал да намери начин да се свърже с моряците.

  Благодарение на телевизионния канал “Русия-1“ мисията на писмото в бутилката е изпълнена. Те успяват да намерят автора – 86-годишният Анатоли Ботсаненко. Когато вижда съобщението си, мъжът избухва в сълзи от радост. “Това е почеркът ми. Наистина!“, възкликва той.

  Ботсаненко наблюдавал строежа на кораба “Сулак“, който завършил през 1966 г., след което плавал на борда му в продължение на 4 години. Той бил на 36 години, когато на 20 юни 1969 година пуснал бутилката в студените води на океана. За жалост, “Сулак“ е продаден за скрап, а когато журналистът разкрива съдбата му пред 86-годишния бивш капитан, очите му отново се насълзяват, този път от тъга.

  Някога Ботсаненко бил най-младият капитан в Тихия океан, тогава бил на 33 години. От пътуването си, той събрал много сувенири, като автограф от жената на известен руски шпионин, както и сет от малки бутилки японски алкохол, които са пълни и до днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg