• Варна
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 67%
  Вятър: 5m/s WSW
  Задават се харчове: Как светът се подготвя за Brexit без сделка?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Брекзит

  Великобритания е твърдо решена да напусне Европейския съюз, дори и това да се случи без сделка, която да покрива здравеопазването, транспорта, доставките на храна, вода и енергия.

  Но как самият Европейски съюз се подготвя за предстоящото оттегляне на Великобритания?

  Германия

  Германското правителство има специален отдел свързан с Brexit, който е ръководен от канцлера Ангела Меркел. По негови данни, страната е добре подготвена за излизането на Великобритания от ЕС, предаде dnes.bg.

  Зад кулисите Германия се подготвя за липса на сделка, което ще доведе до нуждата от наемане на още 900 служители на митницата. А в областите като социалното осигуряване, данъчните въпроси и финансовите услуги, правителството инициира ново законодателство с цел сигурност, ако сделката пропадне. Но най-важни за тях са гражданите от двете страни на Канала.

  За това Германия ще даде 9 месеца време на британските граждани на територията си, през които те ще могат да живея и работят без нищо за тях да се променя. Но през това време ще трябва да подадат заявление за гражданство.

  Не е ясно точно как Brexit ще се отрази на германската икономика. Страната вече е в риск от рецесия, след като данните от последните месеци показват, че икономиката й се е свила с 0,1%.

  Франция

  Франция се подготвя за Brexit от доста време и до 2020 г. се очаква да наеме още 700 допълнителни служители. Страната ще похарчи 50 милиона евро за инфраструктурата на пристанищата, допълнителни длъжности и митнически проверки.

  Според правителството, електронната система, която ще помогне на бързото преминаване на ТИР-ове между границите, е готова, а служителите вече преминават обучение.

  Ако няма сделка, митничарите ще трябва да проверяват храните, растенията и живите животни, които минават през пунктовете. Заради това, Франция ще наеме още 300 служители. 110 от тях вече са подписали своите договори. 75 ще го направят през септември.

  Страната също така ще отвори седем нови пункта, които са одобрени от Европейската комисия.

  Но Франция се притеснява, че въпреки усилията, които полага, търговията между нея и Великобритания няма да върви толкова плавно, колкото сега.

  Ирландия

  Дълго време и Ирландия се приготвя за Brexit. Естествено, излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще даде сериозни отражения върху икономиката на страната. Според статистиките, 55 хил. ирландци ще загубят работата си в кратък срок и още 30 хил. в дългосрочен план.

  През февруари Ирландия прие закон при Brexit без сделка, който покрива няколко важни области – изплащането на пенсионни и други обезщетения да продължи, както и трансграничните автобуси и влакове да продължат да се движат както до сега. Но най-важният въпрос – границата със Северна Ирландия, не се споменава в този закон.

  Ясно е, че търговията между двете държави няма да е лесна.

  Правителството планира също така да разшири пристанището в Дъблин.

  Холандия

  Холандците бяха заети. Миналата година правителството заяви, че ще са нужни още 900 служители и 145 ветеринари на пристанището в Ротердам. Холандия е наясно, че излизането на Кралството от ЕС без сделка ще доведе до много проблеми.

  Британците, които са станали граждани на Холандия преди излизането на Великобритания от ЕС, ще запазят правото си да живеят, учат и работят в страната в следващите 15 месеца. Това са близо 45 хил. души. За студентите, които са заминали за Холандия преди Brexit нищо няма да се промени, но онези, които ще кандидатстват след това, ще трябва да плащат много по-високи такси.

  Белгия

  Страната ще наеме допълнителни 368 души, а най-големият удар ще понесе пристанището в Зебрюге. 45% от трафика там идва от Великобритания. Белгийската агенция по храните също ще наеме още 300 души, които да проверяват продуктите идващи и заминаващи за Кралството. А британските граждани, които живеят на територията на страната, ще запазят статута си до края на 2020 година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg