• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 2m/s N
  Зареждаме най-евтините горива от 7 месеца насам
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бензин, бензиностанция, нафта, дизел

  Зареждаме най-евтините горива от 7 месеца насам, след като в края на миналата година повечето търговци понижиха цените, съобщава dnes.bg.

  По колонките масовият бензин А-95 се продава за под 2,20 лв./л, а дизелът е 2,25 лева по големите вериги бензиностанции.

  На някои литър струва дори в диапазона 2,14-2,19 лева. При по-малките търговци цените са с 10 и повече стотинки надолу.

  На част от бензиностанциите, цената на автогазта спадна до 80ст на литр.

  Причина за поевтиняването са котировките на петрола, които през последния месец намаляваха. В края на миналата седмица обаче имаше повишение до 61 долара за барел, след като се заговори, че може да има край на търговската война между САЩ и Китай. Вашингтон и Пекин се договориха за нови преговори по митата през октомври.

  В подкрепа на поскъпването на петрола е и споразумението на страните от ОПЕК и Русия за ограничаване на добива.

  В същото време опасенията от световна рецесия и намаляване на търсенето натискат цените надолу. Редица анализатори твърдят, че ако Париж даде гаранция от 15 млрд. долара на Иран за връщането на страната в ядреното споразумение, това може да понижи цената на петрола с 6-7 долара.

  Последните данни, които показват увеличение на запасите от петрол на САЩ, също понижават цените. Миналата сряда Американският петролен институт публикува данни, че резервите са се увеличили с 401 000 барела до 429,1 млн. Първоначалните прогнози бяха, че ще има намаление с 2,5 млн. барела.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *