• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s ESE
  Ниско заплащане, претоварване… Над 1 млн. българи в капана на депресията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Близо 1 милион българи страдат от депресия и професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния. Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места. Психическите проблеми като следствие на работния процес се наблюдават не само в България.

  “Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам. Те обаче карат бизнеса да се страхува”, каза специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова.

  Първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации. “Хубаво е да има няколко точки на стабилност – семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата”, обясни тя.

  Психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност. “Темата трябва да се раздели на две – София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват”, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

  По думите му, когато пациентите потърсят неговата помощ, напрежението е преминало в състояние, променящо биохимията на мозъка и са нужни медикаменти. „За да се развие бърнаут, обикновено нервното напрежение трябва да ни тресе поне 1,5 – 2 години. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут”, подчерта още психиатърът.

  Към работодателите Герев се обърна с думите: Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви. Той допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат мейли на работниците след работно време.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *