• Варна
  7°
  ясно небе
  Влажност: 36%
  Вятър: 9m/s NW
  Британският парламент спира работа за един месец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  19A4ACCB-3C2E-4CDA-8D3D-BE82F078685D

  Парламентът на Обединеното кралство ще преустанови работа за срок от един месец, считано от тази вечер, предаде британският телевизионен канал Sky News.

  Това потвърди и говорител на британския премиер Борис Джонсън, който разпореди пророгацията в опит да възпрепятства действията на депутатите, блокиращи стратегията му за излизане на страната от структурите на Общността.

  Спирането на работата на британския парламент ще взезе в сила, независимо от изхода на повторното гласуване за провеждане на предсрочни парламентарни избори във Великобритания, допълни говорителят.

  Премиерът Джонсън миналия месец помоли кралица Елизабет Втора да одобри суспендиране на парламента до 14 октомври, твърдейки, че е необходимо да му се позволи да въведе нов дневен ред.

  Времето на спирането и по-дългата от необичайната продължителност предизвикаха вълнения в целия политически спектър, като критиците го нарекоха „конституционно нарушение“ и преврат.

  Законодателите, които се противопоставиха на безрезултатен Брекзит, заявиха, че това очевидно е насочено срещу обединяването на усилията им за предотвратяване на подобен сценарий. Въпреки това, този ход изглежда предизвика огромен удар срещу Джонсън, като подтикна опозиционните депутати и консервативните бунтовници да приемат законодателство, което го принуждава да търси отлагане на Брекзит следващия месец, ако не е постигнал споразумение с ЕС.

  Очаква се този закон да получи кралско съгласие днес.

  Джонсън отговори на бунта на торите, като изгони 21 депутати от партията, включително внука на Уинстън Чърчил, и им попречи да застанат за страната на консерваторите на следващите избори.

  Твърдата реакция предизвика ново въстание, като няколко министри – включително министърът на труда и пенсиите Амбър Руд – напуснаха правителството и партията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *