• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 37%
  Вятър: 1m/s SSW
  Мария Габриел получи ресор “Иновации и младеж” в следващата ЕК
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ПП ГЕРБ
  Снимка: ПП ГЕРБ

  „Иновации и младеж“ и е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Еврокомисия. Това съобщи новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В настоящия състав на ЕК българката отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“.

  „Комисар Мария Габриел от България е настоящ еврокомисар и работи с отдаденост по въпросите на дигиталното общество, а сега ще създава нови перспективи за младото поколение в ресора „Иновации и младеж“, обяви Фон дер Лайен, предаде БНР.

  Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31-ви октомври.

  В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

  Гъркът Маргаритис Схинас ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

  Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

  Както се очакваше ирландският комисар Фил Хоган ще поеме търговията.

  Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“,  ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

  Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност.

  Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климат и „Икономика, която работи за хората“.

  Полякът Януш Войчеховски получава „Земеделие“, а разширяването на ЕС отива при унгареца Ласло Трочани. Марош Шефчович ще е зам.-председател за междуинституционалните отношения. Вътрешните работи отиват при шведката Илва Йохансон. „Кризисно управление“ поема словенецът Янез Ленарчич.

  Стела Кириaкидес от Кипър ще ръководи ресор „Здравеопазване“, а Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“. Литовецът Виргиниюс Синкявичюс получава „Околна среда и океани“. Португалката Елиза Ферейра – Кохезия и реформи.

  Финландката Юта Урпилайнен получава „Международни партньорства“. Никола Шмит от Люксембург ще отговаря за ресор „Работни места“, а Хелена Дали (Малта) ще е с портфейл „Равнопоставеност“. От по-рано е известно, че испанецът Жозеп Борел взема поста „Върховен представител за външните отношения“. Освен тримата изпълнителни зам.-председатели новата ЕК ще има и петима заместник-председатели – Борел, Йоурова, Схинас, Шефчович и Шуица.

  След разпределението на ресорите Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *