Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Осъдиха условно шофьор, причинил смъртта на велосипедист на “Хемус”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

Предаденият на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за извършено престъпление по транспорта Иван И. бе осъден днес от Варненския окръжен съд. Наказанието на 62-годишния водач, причинил по непредпазливост смъртта на 38-годишен руски гражданин на магистрала „Хемус“, като деянието е било извършено в условията на съпричиняване от страна на загиналия, е 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. С присъдата, постановена при условията на съкратено съдебно следствие, съдът лиши подсъдимия и от право да управлява МПС за 4 години.

На 23 юли 2017 г. около 7 часа 38-годишният руски гражданин, който тренирал колоездене, и неговият треньор започнали тренировка, като се движели в аварийната лента на „Хемус“. По Закона за движение по пътищата движението на велосипеди по автомагистралите в страната е забранено.

По същото време на пътен възел Неофит Рилски – Провадия се включил в движението по магистралата автомобилът на подсъдимия Иван И., като преминал от ускорителната в средната лента за движение. След предприето изпреварване той изгубил контрол над колата си и навлязъл в аварийната лента, където се движели двамата велосипедисти. Там ударил 38-годишния руски гражданин, чието тяло политнало и се спряло на 27 метра от мястото на сблъсъка. Смъртта на велосипедиста настъпила веднага от причинените несъвместими с живота множество травми.

Подсъдимият Иван И. е с чисто съдебно минало и е оказал съдействие на досъдебното производство. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *