Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Задържаха българин, издирван в Германия за нанесена обида и набеждаване
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 30-годишния Йордан Й. на властите в Германия във връзка с провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – обида на две длъжностни лица и набеждаване. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Германия – Районен съд – Меминген въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) издадена на 10.07.2019г.

Според обвинението на германските власти, на 19.12.2017 г. на летището Мемингерберг Йордан Й. обидил двама полицейски служител като употребил неприлични думи и жестове, за да изрази своето неуважение към тях. На 19.02.2018 г. при разпит на обвиняемия в полицейски участък по повод инцидента на 19.12.2017 г. той заявил, че полицейски служител го е блъснал и повалил на земята, като в следствие на падането му е била нанесена телесна повреда.

Престъплението, за което е разследван 30-годишният мъж от Добрич е наказуемо и по българското законодателство.

Максималното срок на наказание за подобно престъпление според германския Наказателен кодекс е до 1 година „лишаване от свобода“ за нанасяне на обида и до 5 г. „лишаване от свобода“ за набеждаване.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Йордан Й. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на румънските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *