Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Преглеждат ни безплатно за туберкулоза
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Източник: iStock
Източник: iStock

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в болници в цялата страна от 16 до 20 септември. Това е поредната подобна инициатива за тази година и се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, предаде news.bg.

За пореден път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.

При кампаниите през март и юни общо 5 057 души са били анкетирани за туберкулоза, а на 3 293 са били извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на заболяването, за ефективна превенция на туберкулозата и за подобряване на достъпа до здравни грижи. За периода между 2009 г. и 2018 г. 119 787 души са анкетирани за туберкулоза, открити с туберкулоза и насочени за лечение са 1 295 души, а с латентна туберкулозна инфекция – 4 495 души.

По време на “Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. В случай че бъде открита туберкулоза, се предприемат мерки за хоспитализация и лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *