Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Убийствата в България са намалели четири пъти за 20 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимки: МВР
Снимки: МВР

 

Битовата престъпност у нас е намаляла с 2 до 4 процента за тригодишен период. Борбата с нея остава приоритет за правителството, заяви във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.Той посочи също, че за същия период убийствата са под 100, докато през 90-те години са били 400. Министърът наблюдава учение за търсене и спасяване при авиационни произшествия, провело се на плажа в „Аспарухово“.

„Учението на практика цели да се проиграят действията на всички институции, ангажирани в такива сложни ситуации, и на терен да се установи как всяка една от тях действа по начин, който да осигури възможността за ефективно разследване още в първите минути и часове, паралелно със спасителните действия. Идеята е да проиграем съществуващите планове и сценарии, така че максимално да приближим тренировъчните до действията в реална ситуация“, коментира Маринов.

Той обясни, че това е начинът, който дава и повече увереност на екипите, участващи реално в подобни тежки ситуации. В контекста на ангажимента на Националната система 112, вътрешният министър изтъкна, че задачата е на базата на постигнатото да бъде доразвивана функционалността й така, че подаден сигнал да постъпва и да се управлява от едно място и той да достига до всички институции, които имат отношение или реакция. Когато системата обединява повече институции, ще има повече ефективност от нея.

В ежегодното съвместно учебно занятие участие взеха съставни части от Единната спасителна система – МВР, МТИТС, МО, МЗ, БЧК и други, както и Община Варна. По предварителен сценарий постъпва сигнал за самолет в аварийна, на около 20 км от Варна бедстващото въздухоплавателно средство изчезва от радарите. В следващите минути на единния телефон за спешни повиквания постъпват множество сигнали за паднал самолет във водата на плажа в кв. „Аспарухово“. Морска вертолетна авиобаза „Чайка” извършва подготовка на вертолет за излитане и за участие в спасителната операция.

Междувременно, РДПБЗН – Варна реагира на получен сигнал за авиационно произшествие и възникнал пожар в гората до плажната ивица. Оперативният дежурен център оповестява и изпраща сили и средства на ведомството на местопроизшествието. Сформираният временен оперативен щаб, в който участват ръководствата на РДПБЗН, БЧК, ОДМВР и други, на място координира оперативните действия по отцепване на района, осигуряване на коридор за движение на спасителна техника, изграждане на полеви медицински център и за ограничаване на движението на плавателни съдове в района на произшествието.

Екипите предприемат действия за търсене и спасяване по суша и вода, както и за погасяване на възникналия пожар, а водолазен екип издирва „черната кутия“ на самолета под вода. Извършват се също фото и видеозаснемане под вода на района на катастрофата, оценка на екологичната обстановка в района, под вода, и ограничаване на разлив на гориво в морето. Спасени са бедстващи от плавателни съдове в морския участък. След приключване на спасителните действия започва почистване на бреговата ивица от горивни и смазочни материали и материали от инцидента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *