Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ново държавно училище по компютърни системи ще има във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Красимир Вълчев

Ново държавно средно училище по компютърно моделиране и компютърни системи ще бъде създадено във Варна. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на откриването на учебната година в Икономическия университет в морската столица. Той уточни, че учебното заведение ще бъде на територията на Техническия университет.

„Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдеще. Много зависи ние като страна дали ще бъдем развита или догонваща  развиваща страна“, каза Красимир Вълчев, цитиран от Радио Варна.

„Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране, дигиталната креативност, да подготвим повече деца с уменията в областта на дигиталната креативност. Въведохме предмета „Компютърно моделиране“ от трети клас. Разширяваме в гимназиален етап дела, процента на приема в процеси, свързани с информационните технологии и компютърните системи“, допълни министърът на образованието.

Красимир Вълчев каза още, че в бъдеще в повечето областни центрове ще бъдат създадени подобни учебни заведения, които сега съществуват в София, Бургас и Правец. По повод връщането на учиници от рискови групи в образователната система, Красимир Вълчев посочи, че са необходими мотивирани учители, задължително посещаване на детска градина и държавата, която да контролира посещаването на учебните занятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *