• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 48%
  Вятър: 11m/s N
  Родните туристи спасили летния сезон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Св. Св. Константин и Елена

  Над 15% ръст на нощувките, платени от български граждани, отчитат курортите “Св. Св. Константин и Елена” и “Златни пясъци”. Това обяви  във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на курортите във  Варненска и Добричка област, с контролните органи и туристическия бранш в Юнашкия салон в морската столица.

  По думите й спадът на чужденци от 5 до 10% у нас е компенсиран с българските граждани. Приходите от нощувки през юли 2019 г. в област Варна достигат 90.6 млн. лв., или с 4.7% по-малко в сравнение с юли 2018 година, сочат данните на НСИ. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани с 5.8%, докато тези от български граждани се увеличават със 7.4%.

  Общият брой на нощувките в областта във всички места за настаняване, регистрирани през юли 2019 г., е 1 435.7 хил., или с 6.6% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. От общия брой нощувки 208 хил. са от български граждани, а 1 227.7 хил. – от чужденци.

  Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна през юли 2019 г. намалява с 1.5% в сравнение със същия месец на 2018 г. и достигат 261.8 хиляди. От всички пренощували лица 19.5% са българи.

  11 млн. лева ще бъдат предвидени за реклама на страната ни като туристическа дестинация през следващата година, стана ясно още по време на визитата на министър Ангелкова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *