Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Хиляда медицински сестри не достигат във Варненско
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Поне 1000 медицински сестри не достигат във Варненска област, показват данните от електронния регистър на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи . Това съобщи за Радио Варна председателят на регионалната колегия на съсловната организация Райна Бояджиева. Тя подчерта, че 40% от работещите в момента сестри са в пенсионна възраст. 1/3 дори са в над пенсионна възраст и всеки момент може да напуснат системата. Това означава, че тя може да рухне заради липса на кадри.

“Само някои лечебни заведения в страната са успели да повишат основните заплати на медицинските сестри. На места увеличението е от 20 до 50 лева. Във Варненско все още има сестри, които получават около или под 700 лева”, каза Райна Бояджиева и подчерта, че от синдикатите и съсловната организация продължават да настояват за основна заплата 900-950 лева. Според Бояджиева:

Парите в здравеопазването не достигат. Трябва да се увеличат парите за клинични пътеки, които са едни от основните доходи за лечебните заведения. Има клинични пътеки за операционни процедури, които са на стойност 330 лева, а с тях са ангажирани поне 20 лекари, медицински сестри, санитари и други здравни работници.

Райна Бояджиева напомни, че на 7 октомври ще се проведе национален протест с искания за увеличаване парите за заплати на сестрите и възможност кметовете да отпускат пари на общинските лечебни заведения не само за капиталови разходи, но и за заплати. Тя подчерта, че: Обществеността трябва да разбере, че проблем в системата има и да ни подкрепи в исканията ни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *