• Варна
  -2°
  ясно небе
  Влажност: 79%
  Музеят на Възраждането чества 60-годишнина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: revival.museumvarna.com
  Снимка: revival.museumvarna.com

  Мобилната изложба „Гутенберг и славянският свят” на Центъра за славяно-византийски проучвания (ЦСВП) „Проф. Иван Дуйчев” –  СУ „Климент Охридски” ще бъде представена в Музея на възраждането във Варна по повод 60-годишнината му. Откриването ще бъде на 3 октомври 2019 г. (четвъртък) в 16 часа, в сградата на Музея (ул. „Заменхоф“ 21).

  Изложбата ще бъде официално открита от Директора на Центъра, проф. дфн Вася Велинова. Като допълнение в изложбата ще бъдат представени експонати от фонда на Музея на Възраждането, а именно – старопечатни книги, информацията за които ще бъде в таблата на мобилната изложба.

  Кулминацията на юбилея ще бъде на 4 октомври (петък), когато в зала „Одесос” на Археологическия музей, ще се открие Националната конференция „Музеят в историята и историята в музея – 60 години Музей на Възраждането, Варна”.

  На 4 октомври Музеят на Възраждането навършва своя 60-годишен юбилей. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи  ХV- ХIХ в.” проф. Велко Тонев. С много любов към експонатите и желание да представи историята по интересен и достъпен начин, Велко Тонев подрежда няколко зали на ул. “27-ми юли” N 9,в сградата на първото българско училище във Варна преди Освобождението. Но една от залите остава и до днес една от най-атрактивните в музея – пресъздадената учебна стая с пособията за учене през Възраждането. Това е първата в страната възстановка на стая от взаимното училище и идеята е именно на проф. Велко Тонев, а изпълнението на идейния проект е възложено на М. Гечев. През 2016 г. музеят намира нов дом и днес се помещава на ул. Л. Заменхоф 21.

  Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Дж. Гарибалди, под което се сражават и много българи.

  Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи  – например „Сабите на воеводите”, “Гарибалди и българите”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg