Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съдии от Нюрнберг гостуваха за пореден път в Апелативен съд – Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

gagga

За трети пореден път делегация от Върховния областен съд-Нюрнберг, Германия гостува на Апелативен съд-Варна. Официалната визита на съдиите от Бавария във Варна се превръща в традиция. Професионалният обмен между двете европейски институции стана възможен след като през 2015 година ръководствата на двете институции, подновиха партньорството, започнало със Споразумение за сътрудничество преди 14 години.

За първи път във Варна гостува новият президент на Върховния областен съд – Нюрнберт д-р Томас Дикерт. В делегацията са още съдия Ингрид Демел – председател на Съвета на съдиите в Бавария, съдията  Андреас Лойцингер, както и зам.председателят на институцията г-жа Валтраут Байерлайн.

Днес се състоя първата работна среща – дискусия, посветена на въпроси, свързани с управлението на делата, с електронните услуги, които предоставят съдилищата в Бавария и във Варна. Д-р Дикерт съобщи, че според правителствена програма в Германия до 2026 година няма да има съдебни дела на хартия. Дискутирани бяха въпроси, свързани със специализацията на съдиите в Бавария и в България, със специфичната практика на върховните съдилища в Германия. Обсъдиха се въпроси, свързани с взаимодействието на съдилищата с медиите и с обществеността и добрите практики в двете държави. Утре работната дискусия ще продължи.

Изключителен интерес за гостите от Бавария предизвика изложбеният салон на Апелативен съд – Варна, където се презентират творби на талантливите възпитаници на школа „Дедал“. Проектът, благодарение на който Апелативен съд-Варна оказва социална и институционална подкрепа на школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение респектира за пореден път съдиите от Германия. Факт е, че Върховният областен съд – Нюрнберг вече притежава картина, нарисувана в творческата работилница на Дедал. От сегашната си визита немските гости ще отнесат в Бавария още 4 от картините на талантливите варненски деца.

По време на своя престой във Варна, съдиите от Бавария ще разгледат обновения дворец „Евксиноград“, строен за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Те ще имат привилегията да бъдат водени от младия юрист и краевед Християн Облаков, с когото ще посетят Римските терми във Варна, като едни от най-добре запазените архитектурни останки от античността, както и Регионалния исторически музей, където се съхраняват забележителни паметници на световната култура и най-старото обработено злато в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *