• Varna
  13°
  ясно небе
  Влажност: 93%
  Вятър: 4m/s E
  Наръчник по медийна грамотност получават ученици от Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DSC02728 (2)

  Наръчник по медийна грамотност и сертификати Youthpass ще получат днес 30 ученици от Средно училище „Гео Милев“, които участват в проект ”Повишаване на медийната грамотност и предприемаческите нагласи сред младежите”, реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна и Сдружение „Моят град“.

  Всичко ли което четем и виждаме в социалните медии и сайтове е истина, колко и каква лична информация да споделяме, как да се предпазим от злоупотреби и посегателства онлайн, на тези и много други въпроси свързани с фалшивите новини и медийната манипулация дава конкретни отговори Наръчника.

  Учениците включени в проекта участваха в практически занимания в телевизионния център на БНТ 2- Варна. Журналисти, оператори и експерти ги запознаха с това как се формират и какви са целите на различните медийни послания, как да разпознават дезинформация и лъжливи внушения, как да създават съдържание. Те имаха възможност да влязат в различни роли, да задават въпроси и усетят работната атмосфера. Някои от тях пожелаха да се върнат през лятото като стажанти журналисти и оператори.

  DSC02773 (2)Съвременните деца и млади хора ползват дигитални технологии и са потребители на медийно съдържание още от най-ранна възраст, което прави темата все по –актуална. Целта на проекта е да се изградят умения за критично мислене и повишаване на медийната грамотност сред учениците. Уменията за критично мислене са свързани със способността да се анализира, оценява и прилага информация.

  Наръчникът по медийна грамотност, изготвен от Сдружение „Моят град“ като резултат от проекта, ще достигне до 200 младежи от Варна и ще бъде достъпен онлайн, като нов образователен ресурс.

  DSC02851 (2)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *