• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 35%
  Вятър: 1m/s SSW
  Анкетират 376 домакинства във Варненско за здравното им състояние
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Подписа, документи

  Анкетно изследване „Европейско здравно интервю 2019“ се провежда в страната в периода октомври – декември 2019 г. Изследването е извадково и се провежда на всеки пет години по обща методология и единен въпросник във всички държави – членки на ЕС.

  Обект на наблюдение са лицата на 15 и повече навършени години, като в рамките на проект „Пре-тестване на нови променливи за бъдещите вълни на Европейско здравно интервю“, съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия, ще бъде събрана информация и за 1 550 деца на възраст до 15 години.

  В анкетното изследване „Европейско здравно интервю 2019“ са включени 5 050 домакинства от цялата страна. В област Варна в периода октомври – декември 2019 г. специално обучени анкетьори ще посетят 376 домакинства в населените места: Варна, Аксаково, Девня, Долни Чифлик, Провадия, Суворово, Венелин, Добротич, Звездица, Медовец, Орешак и Чернево.

  Данните за страната от проведено през 2014 г. проучване показват, че сред лицата на 15 и повече години 66.6% оценяват здравето си като добро и много добро;  44.6% докладват за наличие на продължително (хронично) заболяване или здравен проблем; към общопрактикуващия си лекар са се обърнали 71.2% от населението; към лекар специалист – 30.9%; към стоматолог или ортодонт – 44.4%; 56.7% от мъжете и 73.2% от жените са непушачи;  11.7% от мъжете и 33.4% от жените никога или само няколко пъти през живота си са опитвали алкохолна напитка.

  Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *