Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
След “Локо София” пак се прочухме: Нашарихме и скални ниши в Метеора
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Кадър: bTV
Кадър: bTV

Българите сме на път да се прочуем с още един вандалски акт върху исторически забележителности. Нашенска група е решила да се увековечи върху скални ниши в Гърция като изпише имената си със спрей – Красимир, Даниела, Миглена… Надписите са забелязани от група български туристи при скалните манастири на Метеора, съобщава bTV. В тези скални ниши се смята, че са се усамотявали монасите много преди да се появят известните манастири.

“Огромни надписи – първо бяхме в потрес после ни хвана голям срам и си представихме как там идват хора от цял свят и гледат тези имена”, разказва планинския водач Момчил Цветанов. Психолозите обясняват, че подобни действия говорят много за авторите си, за липсата на ценности, заложени във възпитанието..

“Може и да е форма на егоцентризъм, т.е. аз съм най-великия за мен е позволено всичко и не важат никакви други норми – в този смисъл его свръх изява на егото, егоцентризъм”, казва психоложката Десислава Георгиева.

Това не е първият случай, в който българи се опитват да “блеснат” на исторически значими места по света. Бившият футболист Благой Георгиев отнесе глоба, след като се “разписа” върху Колизеума в Рим.

Мемориалният комплекс в японския град Хирошима пък бе “украсен” с надписа “Локо София”, дело на служители от техническия персонал на Софийската опера. Хеопсовата пирамида също осъмна с надпис “Локо 2019”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *