Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Проверяват дърветата в Морската градина с резистограф
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Проверяват дърветата в Морската градина с резистограф-_DSC3802

Дърветата в Морската градина на Варна ще бъдат внимателно обследвани със специална машина – резистограф. Чрез нея ще може да се установява реалното състояние на едрогабаритната растителност в парка. “Резистографът ще предоставя графични изображения на плътността на обследваното дърво и така да се преценява вътрешното му състояние – дали има наличие на гъбични образувания и хралупи, има ли опасност от прекършване, падане.

На база на тази информация специалистите ще могат да преценят много по-точно дали на едно дърво следва да се извърши частична или цялостна резитба, как да бъде укрепено или лекувано. С помощта на резистографа ще се извършва картотекиране и последващ мониторинг на растителността в Морската градина”, съобщи Стоян Аргиров, управител на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване”. Процедурата е задействана, предстои да бъде избран доставчик. Тази година, след консултации с ландшафтен архитект, в парка са засадени над 150 броя едроразмерна дървесна и над 1000 бр. храстова растителност.

Предприемат се и мерки за екологично почистване и косене в парка – общинското предприятие ще купи два броя нови специализирани мотометачни машини, които ще се ползват за автоматизирано чистене на алеите. Те са оборудвани с водни дюзи над четките за намаляване на фините прахови частици във въздуха. В ход е и обществена поръчка за доставка на акумулаторна техника за коситба и резитба, с цел намаляване на разходите за консумативи и преустановяване ползването на горива и масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *