Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Най-тежкото лято откъм травми и инциденти по варненските плажове
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Плаж туристи

Медиците често били викани по спешност не само за плажуващите, а и за колабирали млади хора, работещи дълги часове в жегата по крайбрежните заведения

Най-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските плажове отчете управителят на ДКЦ 1 “Св. Климентина” д-р Иван Иванов пред за Varna24.bg.

Екипите на здравното заведение се грижат от години за медицинското обезпечаване на плажовете във Варна и курортите.

Според тъжната статистика за изминалия сезон, шестима човека са намерили смъртта си на плажа. Трима от тях са удавници, а останалите трима са били покосени от инфаркт. Комбинацията от високи температури и бурно море е само една от причините, довели до фаталните последствия. Медиците често били викани по спешност не само за плажуващите, а и за колабирали млади хора, работещи дълги часове в жегата по крайбрежните заведения.

“От 15 години ДКЦ1 “Св. Климентина” обслужва цялата плажна ивица от “Златни пясъци” до “Аспарухово”. И тази година успяхме да създадем екипи, да покрием плажната зона от 15 май до 30 септември.

Сезонът беше много труден, защото имаше много инциденти. Въпреки, че туристите бяха малко, инцидентите бяха сериозни. Не искам да коментирам дали недисциплинираните туристи са били пияни или са употребили наркотици.

Сред най-тежките инциденти беше този с масово давене на плажа на Кабакум, където спасявахме едновременно трима души. Имаше сериозен инцидент на Южния плаж, друг на Втора буна.

Знаете, че буните са неохраняеми зони. Там група младежи скачаха и си нараниха главите и други части на тялото. Имаше проблеми жестоки, но Спешна помощ също бързо реагира и откараха младежите.

Всички инциденти се случиха при червен флаг, когато е забранено къпането в морето. Не можем да правим разлика между български и чуждестранни туристи.

На “Златни пясъци” нямаше толкова сериозни инциденти. След Илинден течението знаете става по-силно, тогава имаше проблеми, но не и сериозни случаи.

На “Св Св. Константин и Елена” също нямаше тежко пострадали, с изключение на един случай при който плажуващият 80-годишен старец стана да влиза в морето, падна и почина на плажа. Имахме още два подобни инцидента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *