• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 73%
  Вятър: 3m/s NW
  Безплатни прегледи за риск от сънна апнея за още 41 варненци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: e-zdravey.com
  Снимка: e-zdravey.com

  Само 41 жители на община Варна могат да се възползват в следващите 20-ина дни от безплатен преглед за повишен риск от сънна апнея в рамките на съвместната скринингова програма “Профилактика на сънна апнея” на Община Варна и МБАЛ “Света Анна – Варна” за 2019 г. Изследването отнема около 30 минути и не се покрива от Здравната каса. Извършват го сертифицирани специалисти в специално оборудван за целта кабинет в отделение “УНГ” на МБАЛ “Света Анна – Варна”.

  От стартирането на програмата през април 2019 г. до момента на акустична рино- и фарингометрия в отделението “УНГ” на МБАЛ “Света Анна” са подложени 359 жители на община Варна със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. От всички 359 пациенти 243 са мъже, а 116 – жени. От тях 115 са с ниска нормална дневна сънливост, 143 с по-висока нормална дневна сънливост, 28 са с лека прекомерна дневна сънливост, 38 с умерена прекомерна дневна сънливост и 35 са с тежка прекомерна дневна сънливост според Epworth sleepiness scale (скала за самооценка).

  Записванията стават на телефон 052/821 375, от понеделник до петък, във времето от 08:00 до 15:00 ч. Единствено изискване е кандидатът за безплатно изследване на риска от сънна апнея да е жител на община Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg