• Varna
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s ESE
  Варненски ученици на гости на връстници в Унгария
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  dsc01378

  Възпитаниците на СУ “Гео Милев”на образователен обмен в Дунакезе

  Ученици от пети и шести клас от Средно училище „Гео Милев” – Варна гостуват на училище в Дунакезе – Унгария. Те са на образователен обмен в унгарското училище от 14.10.2019 г. до 20.10.2019 г. В обмена участват по шест ученици от България, Италия и Испания, а домакини са 18 техни връстници от унгарското училище. В продължение на седмица децата ще посещават сгради, обекти и места свързани с римската история. Всекидневно те ще изпълняват различни задачи по определена тема. Учениците ще посетят и столицата на Унгария-Будапеща, сградата на парламента, археологическия парк и музей AQUINCUM. Децата ще разгледат замъка Вишеград и хълма Сибрик, който е построен през първата половина на IV век като едно от важните укрепления по границата на Римската империя.

  Домакините са подготвили богата и натоварена програма за своите гости, които са участници в проект “Forceful History and language -applying competence- based methodology” /Силна история и език – прилагане на методи изграждащи умения /компетенции/, по програма ”Еразъм+”. Днес учениците и техните учители ще се срещнат с кмета на гр.Дунакезе.

  Координатор и автор на проекта е екип от СУ „Гео Милев”.

  Основната идея е да се наблюдават, търсят и анализират общите римски корени на европейската история като основа на съвременната европейска култура. Учениците имат задача да се запознаят и изследват обектите на културното наследство от римската епоха във всяка страна. През двегодишния период на проекта учениците работят в платформата eTwinning и обменят резултатите от своята работа и изследвания там. Работният език е английски.

  Това е третата група, която пътува по проекта. През м.ноември 2018 г. ученици от България, Испания и Унгария гостуваха на свои връстници в Рим- Италия, през м.март 2019 г. домакин на срещата беше Испания.

  Образователният обмен във Варна ще бъде през м. април 2020 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *