• Varna
  9°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 5m/s E
  Три партии пуснаха жалба за манипулиране на изборите в община Аврен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  naselenie

  БСП, Демократична България и НФСБ подадоха жалби в ЦИК и прокуратурата за действия на досегашната общинска администрация в Аврен с кмет Емануил Манолов от ГЕРБ. На територията на общината са вписани нови 1034 жители, регистрирани на адреси, които те даже не знаят къде се намират, а някои са с адрес електрически трафопостове и кравеферма, твърдят жалбоподателите.

  „Населението на община Аврен се е увеличило с 1515 души по настоящ адрес като всички от общинската администрация и техните роднини, въпреки че живеят във Варна, са регистрирани на адреси в община Аврен с цел да гласуват за ГЕРБ”, пише в жалбата.

  Отделно със 158 души извън община Аврен са сключени  граждански договори, като са били задължени да се регистрират пръснати в 17-те села в общината. Бащата на сегашния кмет на Аврен, който пък е кмет на село Царевци в община Аврен, също от ГЕРБ, се хвалил на площада на селото, че на трафопост и кравеферма  са регистрирани по  50 техни избиратели от други общини, обясниха авторите на сигнала.

  Жалбоподателите искат спешно съдействие на прокуратурата и очакват спешна проверка от икономическа полиция, която да привика новите жители на общината и да ги пита на кой адрес живеят, като са убедени, че повечето от тях не само не знаят адреса си, но и не могат да намерят къщите, в които са регистрирани. Искат и графологична експертиза, защото всички молби за новото жителство са написани от секретарките на кметовете на 17-те села, тоест имат един същ почерк.

  На практика така се обезсмислят изборите в община Аврен. Схемата се прилага в много общини, като те получават избиратели-туристи от други свои общини, където изборът не е на кантар. Например за кмет на Аврен ще гласуват хора, които живеят в Нови Пазар и варненските ромски махали, които дори не знаят къде е Аврен, обобщават авторите на жалбата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *