• Varna
  16°
  разсеяна облачност
  Влажност: 68%
  Вятър: 3m/s E
  МВнР: Генерална стачка в Каталуния, не пътувайте натам
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

  В петък е обявена генерална стачка в Каталуния, съобщиха от Министерството на външните работи. От ведомството напомнят, че напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред в испанската автономна област Каталуния и столицата ѝ Барселона ще ексалира на 18-ти октомври. Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове. Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

  От министерството препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

  Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България.  Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *