• Варна
  0°
  тъмни облаци
  Влажност: 69%
  Вятър: 4m/s NW
  Варненски кардиохирург е “Лекар на годината 2019”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БЛС
  Снимка: БЛС

  Началникът на Клиниката по кардиохирургия при УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и преподавател в Медицинския университет в града проф. д-р Пламен Панайотов бе удостоен с отличието на БЛС „Лекар на годината 2019“.

  Призът му беше връчен от председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров на тържествена церемония в София. Високото отличие, което БЛС традиционно връчва в навечерието на Деня на българския лекар, е признание за цялостната работа.

  „Вълнуващ за мен момент! Не съм очаквал да бъда лекар на годината, но се чувствам вдъхновен от тази награда. За мен това е признание за всички тези години, в които работя и най-вече за последните 15 години, в които работя като преподавател в МУ-Варна и като кардиохирург в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна”, бяха думите на проф. Панайотов при получаване на наградата. Той благодари на проф. Красимир Иванов за възможността да се развива, както и на целия си екип.

  Първите стъпки в хирургията проф. Панайотов прави в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Работил е в Клиниките по кардиохирургия в „Болница Лозенец“ и в Националната кардиологична болница. Той е от онези медици, които заминават да  работят в чужбина – Кувейт, но се връщат в България.  През 2005 година проф. Панайотов става част от екипа на новата клиника по кардиохирургия  в Университетската болница „Св.Марина“ – Варна, а през 2008 г и нейн ръководител. Къ днешна дата проф. Панайотов има над 30 години лекарска практика, като повече от 25 са в кардиохирургията.

  Член е на УС на Българско дружество по кардиохирургия, на Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, на  Европейска асоциация по сърдечна и гръдна хирургия, Общество на гръдните хирурзи в САЩ, както и на редица други научни дружества.

  Тази година БЛС реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен.

  Другите две специални награди  бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик,  спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

  Останалите отличени медици можете да видите тук.

  лекар на годината

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *