• Varna
  13°
  ясно небе
  Влажност: 93%
  Вятър: 4m/s E
  Първа езикова гимназия – посланик на Европейския парламент
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Първа езикова гимназия

  Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред 10-те училища в България, избрани за посланици на Европейския парламент. Гимназията ще е част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” и единственото училище от град Варна, което ще има привилегията да бъде част от инициативата през учебната 2019/2020 г.

  Целта на програмата е да подобри осведомеността на учениците относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и за Европейския парламент като институция, представляваща гласовете на европейските граждани и с която те могат да взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейски дневен ред.

  За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като кандидатури подадоха над 100 училища от почти всички области в България.

  Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от заявките показваха висока мотивация и желание за нови знания. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на една профилирана гимназия, пет средни училища и четири професионални гимназии. Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в две български села, чиито кандидатури впечатлиха с желание за работа с местните общности и за разширяване на кръгозора на учениците си.

  Програмата за училищата посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, като ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да окажат влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.

  Пълен списък с избраните училища по азбучен ред:
  97. Средно училище „Братя Миладинови”, гр. София;
  Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект”, гр. Плевен;
  Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
  Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
  Първа езикова гимназия, гр. Варна;
  Средно училище „Ангел Каралийчев”, гр. Стражица;
  Средно училище „Методий Драгинов”, с. Драгиново, област Пазарджик;
  Средно училище „Никола Й. Вапцаров”, с. Бенковски, област Кърджали;
  Средно училище „П. К. Яворов”, гр. Стралджа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *