• Varna
  15°
  разсеяна облачност
  Влажност: 82%
  Вятър: 3m/s E
  Оправдаха Марешки по обвиненията за изнудване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Веселин Марешки - нова тв

  Варненският окръжен съд намери за невинни подсъдимите Веселин Марешки и Красимира К., обвинени в изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество. Отхвърлени бяха и гражданските искове, предявени от частния обвинител Асен М. Единият беше в размер на 40 000 лева за претърпени неимуществени вреди, а другият – 14 830 лeва обезщетение за унищожено и повредено имущество, собственост на дружеството, и възпрепятстване на търговската дейност на заведението.

  Наказателното дело срещу Веселин Марешки и Красимира К. беше образувано във Варненски окръжен съд преди четири години. След отвод на два съдебни състава делото започна отначало на 26 януари 2018 г., като за година и 10 месеца бяха проведени 17 заседания. Последното разглеждане на делото не е било отлагано или отсрочвано по вина на съдебния състав нито веднъж.

  Според обвинението, в периода 9 октомври – 16 ноември 2014 г. двамата подсъдими се опитали да принудят Асен М. да им плаща наем за наетата от него пицария в размер на 10 000 /десет хиляди/ лева, вместо на наемодателя Тони Д., с когото имал договорни отношения. Въпросният мъж е бивш съпруг на Красимира К. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от бизнесмена Веселин Марешки.

  След като Асен М. отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето й. Впоследствие, след искане на Красимира К., било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен М. се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че в качеството си на длъжностно лице Костадинов ще помогне за разрешаване на конфликта между него и Веселин Марешки.

  Преди 5 години, защитавайки двете страни в спора се стигнало до размяна на удари между двамата политици. Поради този факт срещу Веселин Марешки беше повдигнато и обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. Поради изтичане на абсолютната давност по отношение на това престъпление, през юни тази година Варненски окръжен съд прекрати частично наказателното производство.

  Оправдателната присъда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок. Решението на съда предизвика протестна демонстрация от граждани, подкрепящи обвинителя Асен М.

  Източник: Facebook/ Костадин Костадинов
  Източник: Facebook/ Костадин Костадинов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *