• Varna
  15°
  разсеяна облачност
  Влажност: 82%
  Вятър: 4m/s E
  Кораби на ВМС в операции и учения зад граница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БТВ
  Снимка: БТВ

  Изпратихме “Верни” и “Шквал” на мисии (видео)

  До 22 ноември фрегата „Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби ще извърши задграничен поход и ще участва в операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”; учението на ВМС на Република Турция „Dogu Akdeniz 2019”; съвместно учение от типа „Passex” с ВМС на Израел, съобщава БТВ.

  По време на плаването фрегата „Верни“ ще посети военноморската база „Аксаз“ в Турция, пристанище Александрия в Египет и пристанище Хайфа в Израел.

  За времето до 8 ноември базов миночистач „Шквал“ от състава на дивизион миночистачни кораби ще влезе в състава на постоянната противоминна корабна група на НАТО № 2 (SNMCMG2).

  В противоминната група освен базов миночистач „Шквал“ са и корабите от ВМС на Република Италия – Vesuvio и Numana, от ВМС на Република Турция – Amasra, от ВМС на Република Гърция – Kallisto, от ВМС на Кралство Испания – Sella, и от ВМС на Република Румъния – Lt. Lupu Dinescu.

  По време на плаването си базов миночистач „Шквал“ ще посети пристанище Констанца в Република Румъния и пристанище Одеса. Предвидено е по време на визитата си в Украйна базов миночистач „Шквал“ да бъде посетен от представители на политическото ръководство на НАТО.

  Целите на участието на нашите военни кораби в тези задгранични плавания са повишаване на нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни; усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в операции и учения в съюзнически формат; усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО; укрепване военноморското сътрудничество с ВМС на Държавата Израел.

  На ритуала по изпращането на „Верни“ и „Шквал“ присъства командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *