• Варна
  2°
  тъмни облаци
  Влажност: 72%
  Вятър: 5m/s N
  10% ръст на посетителите в Аладжа манастир
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  88 000 български и чуждестранни туристи са посетили Аладжа манастир през тази година, което с 10% повече в сравнение с предходната, съобщи главният уредник Валери Кинов. Той посочи, че обектът е с най-висок ръст на посещаемост в системата на Регионалния исторически музей – Варна. Това се дължи на факта, че от май до октомври, музеят е отворен от 9 ч. 21 ч., без почивен ден. В дните, обявени за национални празници, по традиция, входът е безплатен.

  Статистиката показва, че броят на индивидуалните посетители е 80%, останалите са групи, а  съотношението възрастни – деца е съответно 83% към 17%. 76% от посетителите са чужденци, като основната група са полски и румънски туристи. И през тази година са реализирани вечерните представления на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“, посетени от 6 189 души, от които 90% са чужденци, основно германци.

  В ход е разработване на проектно предложение по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, по оперативна програма „Региони в растеж“. Той предвижда реставрация, консервация и социализация на археологическия обект; основен ремонт и реконструкция на посетителския център; обновяване на изложбените зали и създаване на нова експозиция; осигуряване на достъпна среда в рамките на обекта; обновяване на осветлението в комплекса и създаване на нов аудиовизуален спектакъл.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *