• Varna
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s E
  Отличиха прокурор и следовател от Варна за професионализъм
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Катя Петрова, прокурор

  Главният прокурор на Прокуратурата на Република България отличи прокурор Катя Петрова от Окръжната прокуратура във Варна и Милен Михалев, следовател в Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура – Варна, със знак „За заслуги“ за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните си задължения.

  Отличието на двамата магистрати е за успешната работа по делото за хотел „Вероника“, при събарянето на който загинаха четирима работници. Предложението за награждаването им е на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.

  Днес тържествено грамотите, подписани от главния прокурор на Прокуратурата на Република България Сотир Цацаров, и плакетите бяха връчени на наградените магистрати от апелативния прокурор.

  Пресцентърът на АП – Варна, припомня, че на първа инстанция бяха признати за виновни само двама от предадените на съд седем подсъдими. След протест на Окръжната прокуратура във Варна Апелативният съд призна за виновни за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов още четирима от подсъдимите. Потвърдена от въззивната инстанция бе оправдателната присъда на Йовко Р., който намирал работниците за събарянето на хотела.

  Варненският окръжен съд призна за виновни собственика на подизпълнителната фирма „Дигинг“ Георги Г., който бе осъден ефективно на 3 години лишаване от свобода, и техническия ръководител на „Бултранспорт груп“ ЕООД Пламен Н., който получи наказание 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

  След протеста на Окръжната прокуратура във Варна срещу присъдата на Варненския окръжен съд въззивната съдебна инстанция осъди и строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин П., като му наложи наказание три години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Призната за виновна и със същото наказание като колегата си бе и Виолета Д., строителен експерт на „Инекс консулт“. Инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажните дейности, получи наказание две години лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от 3 години. Техническият ръководител на обекта Мехнур М., който също бе признат за виновен, бе осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

  С присъдата осъдените ще трябва да платят солидарно по 100 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди на близките на загиналите работници.

  Тежката трудова злополука стана на 8 април 2015 г. Разследването продължи две години, а обвинението, по което подсъдимите бяха предадени на съд, бе независимо съпричиняване на смъртта на работниците – усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига.

  Милен Михалев, следовател

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *