• Varna
  8°
  ръмеж
  Влажност: 87%
  Вятър: 8m/s ENE
  Ивайло Маринов: “Аспарухово” е бъдещето на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Интервю с кандидата за кмет на район “Аспарухово”, издигнат от ПП “ГЕРБ”, който в неделя ще се изправи срещу подкрепения от БСП претендент за поста

  – Кой е Ивайло Маринов?

  – Роден съм преди 51 години във Варна. Семеен съм, имам син и дъщеря. Завършил съм Висшето военно училище във Велико Търново. Имам и педагогическо образование. Работил съм в системата на МВР. Бил съм заместник-кмет на община Долни Чифлики, а вече 2 години заемам същата длъжност в районната администрация на “Аспарухово”.

  Пристрастен съм към спорта и се надявам състезателният дух да ми помогне в тази нелека предизборна битка. Най-голямото предизвикателство за мен напоследък беше 800-километровият маршрут по френската част на пътя “Камино”, който извървях открай докрай миналата есен. Сега – година по-късно, стигнах до Сантяго ди Компостела от другата страна, отново пеш, но по по-краткото, “едва” 300-километрово трасе по португалския бряг.

  IMG_9703

  – Защо решихте да се кандидатирате за кмет на район “Аспарухово”?

  – Заради уникалното предизвикателство – “Аспарухово” е бъдещето на Варна. И заради натрупания опит. Най-вече в сбъдването на мечти. От това има нужда район като “Аспарухово” – място с такива изключителни природни дадености има нужда от някой със смели мечти и воля да ги сбъдне. Кметът на Варна Иван Портних започна с реализацията на проекти, за които никой в “Аспарухово” не смееше и да се надява през последните 30 години. Ще съм щастлив да се окажа достоен за възможностите, които южният бряг предоставя на града ни за развитие и просперитет.
  – През последните 5 години в района беше направено много. Как ще “надскочите” тази високо вдигната летва?

  – Трудно, наистина – толкова мащабни бяха реализираните проекти в “Аспарухово” през последните 6 години! Но и новите не са за “пренебрегване”. Защото те имат едно основно преимущество – ще доведат промените до прага на всеки жител на кварталите “Аспарухово” и “Галата”. Продължаваме с ремонта и разширяването на пътя до “Галата”, който ще има велоалеи, локални платна и тротоари. С парите, които вече няма да се налага Община Варна да харчи всяка пролет за кърпене на основните пътни артерии, започваме ремонт на малките улици в кварталите “Аспарухово” и “Галата”. Наред са и междублоковите пространства, градинките, спортните и детските площадки, където са останали нереновирани, изграждане на фитнеси на открито. Поръчали сме и 200 нови пейки за парковете и алеите в района.
  Знаете, че след наводнението преди 5 години, “Аспарухово” остана без пазар за плодове и зеленчуци. Сега тук отново ще има такъв – зад читалището. Върху близо 3 000 кв. метра!

  С промените в закона, които позволиха общините сами да стопанисват минералните извори на тяхна територия, вече имаме възможност да реализираме и проекта за закрит плувен басейн с олимпийски размери в “Аспарухово”.

  От другата страна на моста пък, в местността “Малка Чайка”, очакваме да започне изграждането на високотехнологичен парк и университетски бази. Тук ще е мястото и където жителите на района, а и на целия град, юе могат да практикуват някои от традиционните водни спортове, които сега отсъстват от ежедневието на варненци.

  В същото време с ремонта на поликлиниката в квартала, ще осигурим и денонощна медицинска помощ – липсата й в момента е голям проблем, за все по-многобройното население на района.

  Осигурено е и финансиране за ремонти, при това сериозни, със закупуване и на нова техника, на читалищата в кварталите “Аспарухово” и “Галата”.

  – Кой е най-големият проблем, с който очаквате да се сблъскате, ако на 4-и ноември се събудите като кмет на “Аспарухово”?

  Еднозначно – вандализмът! Не може някой всеки ден – умишлено, да поврежда асансьорите на пасарелката. Не може всяка седмица да поставяме нов кран на чешмичката до кметството. Не може да сложим охрана до всяка пейка, всяка люлка, всяко дърво или цветна леха…

  Вижте, а искам да управлявам заедно с жителите на района. Те да бъдат моите очи за проблемите, с които се сблъскават ежедневно, моята душа за неуморна работа за бъдещето на децата, които растат и ще растат тук. Аз в замяна им обещавам, както и досега, да съм винаги на разположение за техните сигнали и идеи.
  – В район “Аспарухово” има няколко селищни образувания, вилни зони, местности, в които постоянно живеят все повече хора. А проблемите с липсващи улици, канализацията, водоснабдяването все така си остават нерешени. На какво да се надяват хората?

  – Да, ситуацията в тези местности е много трудна. Лъч надежда дава фактът, че скоро всички те вече ще имат приети Подробни устройствени планове. Но тук идва още един проблем – над 10 000 живеят вече целогодишно в “Ракитника”, “Боровец юг и север”, в “Зеленика” и “Прибой”… А по адресна регистрация на цялата тази територия, в това число и кв. “Галата” има едва 4404 човека. Как, според Вас, бихме могли да кандидадстваме за европейско финансиране с тази цифра? Виждате колко мащабен ВиК проект ще бъде реализиран в северните вилни зони и квартали. За да го направим и на юг, ще трябва добре да си “напишем домашното” преди това.

  – Туризмът беше основен поминък за жителите на “Галата”, допреди 1-2 десетилетия. Мислите ли как да върнете това?

  – Не само в “Галата”, но и в целия район туризмът трябва да се превърне в основен източник на доходи за хората…. Превръщането на район “Аспарухово” в атрактивна туристическа и фестивална дестинация е основен приоритет в програмата на ПП “ГЕРБ”. Най-мащабният проект в тази връзка е доизграждане на рибарското пристанище “Карантината”, което ще ни позволи да съхраним рибарството като традиционен поминък. Затова и досегашното рибарско селище в съседство ще бъде ремонтирано и ще има облика на етнографски комплекс, разказващ за този древен морски занаят. Това е част от обновяването и разширяването на Аспаруховия парк, който вече ще стига от моста до местността “Карантината”. В него ще бъдат изградени детски и спортни плоищадки, а също сцена и музей на открито край Аспаруховия вал, който ще е втората точка от туристическия маршрут в “Аспарухово”. Третата пък ще е в “Джанавара”, където ще направим удобен достъп за любознателните туристи, дошли да видят раннохристиянската църква, чиито руини продължават да изненадват археолозите с находките, които крият.

  Тази амбициозна туристическа програма поставя предизвикателства и пред транспорта до и от района. И, ако с кола дотк вече може да се стигне лесно и бързо, то в момента сме длъжници на хората, които използват обществения транспорт. За тях ще влезе в сила нова транспортна схема, която осигурява бързо, редовно и удобно предвижване от селищните образувания и “Галата” до центъра на “Аспарухово”, където може да се направи връзка до всяка точка на града. Всичко това ще става на цената на едно пътуване.

  Нещо повече, много сме близо до възстановяване на транспортната връзка по вода – от “Аспарухово” до Морска гара-Варна, каквато имаше за последно в нашето детство.

  IMG_9916

  – Споменахте новото рибарско пристанище. Можете ли с ръка на сърцето да обещаете, че това няма да е стоянка за скъпи яхти, а място за развитие на традиционния за района поминък?

  – Тук няма как да спират яхти – дъното е прекалено плитко за тях и не е предвидено удълбочаване, тъй като геоложкият анализ установи, че дълбочината е достатъчна за рибарските лодки. Всички удобства, които се правят тук – като заслон от вълните, кейови места с ток и вода, слипове за вадене на лодките – всичко това е само и единствено за рибарите. Както и за варненци, които ще идват да си купуват риба тук – в чиста и безопасна за здравето им среда.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *