• Varna
  8°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 5m/s E
  По-слаба избирателна активност в София, Пловдив, Варна и Благоевград
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  избори

  По-слаба днес е избирателната активност в София, Пловдив, Варна и Благоевград в сравнение с първия тур на местните избори преди седмица, показват данните от екзит пол на „Галъп интернешънъл“ към 13 часа.

  Към този час на втория тур от местния вот в Столична община до урните отишли 11,8% от избирателите с право на глас на балотажите, докато на 27 октомври – 16,2%.

  В Пловдив активността също е по-ниска – 9,8%, при 20 на сто преди седмица.

  Подобно е положението във Варна, където до урните към 13 ч. са отишли 9,7%, докато на 27 октомври са били 18,3 на сто.

  По-висока като цяло е активността в община Благоевград, където до този час са гласували 24,8% от избирателите, но те отново са по-малко от тези на първия кръг – 31,3%.

  По-рано изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов каза пред БНР, че ниските стойности към 11 ч. все още не са знак, че активността за целия ден ще е по-ниска:

  „Тепърва ще се разбере. От тези избиратели, например в София, които останаха без свой кандидат на втория тур, голяма част припознават свои кандидати за районни кметове, а и не са най-активните в сутрешните часове. Тепърва ще се види дали в следобедните часове те ще излязат и гласуват. Във всеки случай, ако те излязат и гласуват, ще стане интересно. Що се отнася до Благоевград, там по всичко личи, че в момента е интересно, защото активността е доста висока. В Пловдив трябва винаги да имаме едно наум“.

  „Като професионалист го казвам! В сутрешните часове, натрупванията са още малки. Това е локален вот. Там трябва да стане поне ранният следобед, за да започнат устойчиво да се държат числата…. Всички агенции, които са следели София на миналия тур, ще ви кажат, че в първите часове имаше много странни резултати. Обикновено това се обяснява точно с опита за масирано гласоподаване, което „да направи резултат“, който после да има своето психологическо влияние, появявайки се именно в тези класации“.

  Очакванията са много хора да не са избрали един или друг кандидат, а „не подкрепям никого“, което е повод за замисляне. “В мажоритарни избори гласът „Не подкрепям никого“ на практика е кандидат”, предупреди Симеонов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *