• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 69%
  Вятър: 4m/s W
  18,26% избирателна активност в страната към 12:30 часа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  избори 2016 балотаж

  18,26 процента към 12:30 часа е избирателната активност в страната на втория тур на местните избори, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Активността е по-ниска от тази на първия тур миналата седмица, когато към същия час активността е била 23,54 на сто.

  Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи – София, Пловдив и Варна.

  Председателят на Общинската избирателна комисия в София съобщи и за множество постъпващи сигнали за нарушения, които обаче след проверки до момента се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73-то училище в район “Триадица”, която отвори с близо два часа закъснение.

  В Пловдив активността на избирателите на втория тур е по-ниска в сравнение с първия. До 10 часа са гласували едва 2,96 на сто от имащите право на глас. Най-висок е процентът на избирателите, отишли до урните в район “Западен” – 3,67, а най-нисък е в район “Източен” – 1,83.

  Председателят на Общинската избирателна комисия Дарина Тодорова увери, че изборният ден протича нормално, дори спокойно.  В Пловдивска област се провежда балотаж в 11 общини. До 10 часа най-висока е активността в Лъки – 22,78%, и в Садово – 17,25%.

  Във Варна избирателната активност към 10.00 часа е 2,95%, а гласувалите са 8 379 души. Във Варненска област тя е 3,81%. Там балотажи се провеждат в общините Провадия и Бяла, както и в 14 населени места. Изборният ден протича нормално.

  В Мездра избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто. Тя е с 4% по-ниска към този час спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

  В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения. Едната е анонимна, но е изпратена както до Общинската избирателна комисия, така и до ЦИК и до прокуратурата. Тя се отнася за купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна. Втората жалба е за агитация в изборния ден от светещо табло до една от обществените сгради в града, съобщава БНР.

  Ниска е избирателната активност в община Ловеч. На днешния балотаж към 10.00 ч. са гласували 5,65 на сто от имащите право на глас малко над 42 600 избиратели. Над 9% от избирателите в община Перник са гласували до 10 часа. В Община Радомир вота си са упражнили 7% от имащите право на глас. В двете общини днес се провеждат балотажи за кмет на община.  В сравнение с първия тур избирателната активност в община Перник е с 2% по-ниска. С 3% по-малко са гласувалите в Радомир.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *